GALERIJA
OSKAR KOGOJ
MIREN 125
5291 MIREN
SLOVENIJA
  • 0
SLO | ENG
0
Čas nastanka dela
1974

TEHNIČNI PODATKI

pleksi steklo
ročno delo

Deli s prijatelji

Opis izdelka

IGRALO CIN-CIN




Pri oblikovanju igrač je Kogoj iskal tudi organske praoblike v naravi in s tem ostajal zvest antropometričnim načelom narave. Te oblike so zaradi ontogenetskega razvoja najbližje otrokovi zavesti. 
Igralo Cin-cin je narejeno tako, da otrok lahko z njimi v prvih šestih mesecih svojega razvoja vadi predvsem svoje čute, kasneje pa lahko s pomočjo njih odkriva svet komplementarnosti. Igralo je sestavljeno iz več elementov, ki so sestavljivi in otrok lahko z njimi »plete« mreže, pasove … Tendenca oblikovanja je bila tudi, da se igrača uporablja skozi različna otrokova obdobja in da v otroku razvija kreativno mišljenje. 
Igralo Cin-cin je bilo oblikovano za podjetje Ciciban, vendar do industrijske proizvodnje ni prišlo.

Kogoj je v podjetju Ciciban sodeloval s psihologom Andrejem Frančeškinom, ki je raziskoval pomen in vlogo otroških igrač, ter analiziral in utemeljeval njegove igrače. Oba sta se udeležila kongresa ICSID (International Council of Societies of Industrial Designers) v Moskvi, l. 1975 in imela referat Oblikovanje za otroke. V skrajšani obliki je članek izšel v ruski reviji Tehničeskaja estetika (1977) ter v Industrial design (1977).
Kogojeve igrače so bile tudi nagrajene:
BIO 6, 1975: častna nagrada: Lesene in plastične igrače (Raglja, Družina, Hop v luknjo, Katjuše, Klik-klak, Krogla za šivanje, Ropotuljice, Skiro Ciciban, Steklenice za dojenje, Ura, Vijak vtikač, Vlak Ciciban, Žogi, Aspirator, Duda za igro), oblikovalec: Oskar Kogoj, Jugoslavija.
BIO 7, 1977: pohvala: Žogi, oblikovalec: Oskar Kogoj; proizvajalec: Ciciban, tovarna obutve in otroških potrebščin, Miren pri Novi Gorici, Jugoslavija.
Andrej Frančeškin: NEKATERA IZHODIŠČA OBLIKOVANJA ZA OTROKA, 1975
Andrej Frančeškin: DESIGN ZA OTROKA IN PSIHOLOGIJA, 1975
© 2019 Oskar Kogoj. Vse pravice pridržane. / Izdelava spletne strani: MMStudio